Кошик
571 відгук
Престиж Центр - матеріали для медицини та інструменти для ювелірної справи
+380 (67) 440-39-66

Як вирощують перли

Як вирощують перли

Як вирощують перли

Більшість дорогоцінних каменів були утворені природою давним давно - в епоху формування скельних порід, коли під величезними тиском і температурою утворювались кристали приголомшливо краси. Інша справа - перли. Перлини є результатом діяльності молюсків, що живуть у морській або прісноводної середовищі. Дорогоцінні камені необхідно огранити, відшліфувати і відполірувати, щоб вони перетворилися на прикрасу, а краса перлів створюється самою природою.

Цікавий факт, що перлина самої устриці не потрібна. Вона утворює її, борючись з випадково потрапили під раковину чужорідним тілом. У природі це найчастіше личинка паразита. Молюск бореться з подразником, обволікаючи його рівним шаром твердого кристалічного речовини - перламутру - з тим, щоб нейтралізувати діяльність паразита. Чим довше перлина знаходиться в тілі устриці, товщі утворюється шар перламутру навколо неї. Так за кілька місяців або навіть років виходить блискучий кулястий дорогоцінний камінь - перли. Перламутрова оболонка складається з мікроскопічних кристалів карбонату кальцію заломлює світло таким чином, що на поверхні він утворює веселку.

Штучним перли, одержуваний на перлової "фермі" буде називати неправильно. Також, як не називаємо ми штучним м'ясо корови. Правильніше його називати культивованими. Такий перли володіє тими ж властивостями, що і натуральний, і процес його освіта не відрізняється від природного. Людина лише ініціює процес, розміщуючи всередину раковини дратівливий чинник "затравку". Найчастіше це шматочок розмолотої раковини або фрагмент м'якого тіла іншої устриці, яка теж складається з перламутру. На початку свого життєвого шляху устриці вирощуються в "яслах", в прісній воді біля берега де ворогів у них менше. Для "затравки" беруться устриці у віці двох-трьох років (для південних морів). У період зростання устриці періодично оглядаються і очищаються від паразитів і нашарувань. Доросла устриця готова для введення в неї "зародка" майбутньої перлини.

Процес вирощування культивованих перлів починається з того, що акуратно розкривається раковина устриці і робиться розріз її м'якого тіла. Одночасно в іншій устриці цього ж виду береться маленький фрагмент тканини м'якого тіла, з тим, щоб потім з'єднати його з ядром ще не сформованої перлини. Клітини штучно видаленої тканини почнуть утворювати навколо ядра мішечок, який, розвинувшись, почне покривати перлину шаром перламутру. Далі ще не сформувалася перлина імплантується в першу устрицю, після чого її разом з іншими молюсками поміщають в клітку і опускають клітку на тросі в морі, в двох-трьох кілометрах від берега, багате живильними речовинами, необхідними устриці для нормального росту і розвитку. Далі, устриця сама створює перлину, підкоряючись інстинктам. Загрозу життя устриці подають деякі ракоподібні і водорості, які періодично видаляють з поверхні раковини, і обробляють її спеціальним медичним складом, що перешкоджає поширенню паразитів. Процес вирощування устриці триває кілька років. Після цього кошик піднімають на поверхню, раковину розкривають і виймають дозрілі перлини. На цьому життя молюска закінчена. Кожна устриця здатна виростити відразу кілька перлин.

Економні китайці поміщають в раковину до десятка їх центрів освіти. Багато устриць гине до дозрівання перлин, деякі виявляються непродуктивними з-за хвороб. Сильні зливові дощі, що знижують солоність морської води, деякі види фітопланктону, збільшення популяції яких призводить до зниження рівня кисню у воді, тайфуни, нападу хижаків і паразитів, нестача поживних речовин - все це створює перешкоди для збільшення чисельності морських устриць. В середньому лише 50 відсотків з відібраних устриць виробляють перлини, при цьому лише п'ята частина цього перлів годиться для продажу. Решті перли, як правило, дуже пошкоджений, щоб використовуватися в якості прикраси.

Штучне вирощування перлів практикується ще з XIII століття, коли китайці виявили, що чужорідні тіла, поміщені усередину черепашки прісноводних молюсків, покриваються шаром перламутру. Спеціальною лопаточкою вони злегка відчиняли стулки раковини і з допомогою бамбукової палички поміщали обраний предмет між мантією та черепашкою молюска. Потім раковину повертали назад у водойму, де вона визрівала кілька місяців за цей час предмет обростав перламутром і приростав до раковини. Для затравки використовувалися глиняні кульки, шматочки кістки, дерева або міді. Це мистецтво процвітало в Китаї протягом семи століть.

Приблизно в середині XVIII ст. цей спосіб незалежно запропонував великий шведський натураліст Лінней, і деякі вирощені їм перлини зберігаються в колекції лондонського Суспільства Ліннея. Лінней не сам удосконалював свій спосіб, але розкрив його секрет в 1762г. Його метод полягав, по-мабуть, в тому, що стулки раковини сверлилось отвір, в який на кінці срібною зволікання вводився вапняковий кульку. Зволікання дозволяла час від часу пересувати кулька, з тим щоб він не приростав до раковини. Цей спосіб не отримав поширення і незабаром був забутий.

Японці запозичили у китайців мистецтво вирощування перлів і приблизно в кінці 19 століття створили цілу індустрію. Японський метод полягав в тому, що до перламутровому шару раковини прикріплювали кулька, виготовлений також із перламутру, після чого молюск повертали в море. Таким чином отримували утворення, що нагадують пузирчастий перли. Швидкість відкладення перламутру вельми різна, але, мабуть, помітно більше, ніж у випадку, коли молюск не потривожений. Кульки покривалися перламутром тільки з однієї сторони, і при видаленні з раковини їх необхідно було прикріплювати до шматочку перламутру, щоб надати перлині звичайну симетричну форму. Тому "японські" перлини, як їх з тієї пори називали, легко розпізнати, дослідивши їх зворотну сторону.

Штучно вирощені перлини вперше з'явилися на лондонському ринку на початку 1921 р. Тоді вважали, що вони походять з нового району видобутку перлів. Як тільки в цих перлинах виявили перламутрові ядра і встановили їх справжню природу, торговців перлами охопив жах. Однак незабаром з'ясувалося, що ці вирощені перлини при опроміненні ультрафіолетовим світлом флуоресціюють зеленим кольором, що дозволяє легко відрізнити їх від природних перлин, флюоресцирующих небесно-блакитним кольором. Пізніші дослідження показали, що розходження в флюоресценції обумовлено різним типом вод, в яких жили відповідні перлинні устриці, і не залежить від характеру виділення перламутру, так що це випробування не цілком надійно для виявлення вирощених перлин.

На щастя, незадовго до цього був запропонований інший метод і нині досвідчений дослідник може безпомилково визначити, чи не утворилася ця перлина при втручанні людини. В результаті ціни на вирощений перли швидко впали до половини вартості природного перлів, а згодом скоротилися до однієї п'ятої або навіть менше.

В даний час промислове вирощування перлів є однією з найбільш динамічно розвиваються галузей китайської економіки. Китайський регіон Дечинг, багатий прісною водою, є головною базою національної індустрії по вирощуванню перлів. Проїжджаючи повз місцевих озер можна здалеку побачити сотні білих точок, що висять під поверхнею води. Це рибальські мережі, заповнені перловими раковинами, ретельно прикріпленими до бамбукових тичок. На перлинних фермах урожай збирають у вересні. В даний час Китай є найбільшим у світі виробником перлів, вирощеного в прісній воді. Кожен рік ця країна виробляє майже тисячу тонн перлин, а в місцевій "перлової" індустрії працює приблизно 300 000 чоловік. На заводі перлини сортуються в залежності від їх кольору, форми і розміру. Як не дивно, але в ювелірній промисловості використовується лише 10% виробленого в Китаї перлів. Інші перлини дробляться в дрібний порошок, який використовується для виробництва косметики та препаратів традиційної китайської медицини. Перловий порошок, зокрема, входить до складу кремів для шкіри, що користуються великим попитом у китаянок, серед яких блідість вважається одним з ознак справжньої краси.

Незважаючи на те, що річкові перли практично ідентичний з перлами, народженим в солоній морській воді, і володіє тим же відмінним блиском, відмінності в культивуванні досить великі. Перша відмінність полягає в тому, що річкові перли вирощують мідії, а не устриці, як у випадку морського перлів. Відносно низька вартість прісноводних перлів пояснюється тим, що річкова устриця набагато більше, ніж морська, і може одночасно виростити до 30 перлин, а морська або океанічна – одну. Прісноводний перли має більше перламутру, тому він гарний і блискучий, і, незважаючи на свою відносну дешевизну, яскравіше морського.

Перли, який не носять і який зберігається в неналежних умовах, «вмирає». У вітринах японських ювелірних магазинів у прилавку обов'язково стоїть один або кілька склянок з водою

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner